







3rd ARUA, CoE-USD Blended International Conference, Nairobi, Kenya 26th - 28th of July, 2022 | 10:00am (EAT) - 17:30pm (EAT)

PROGRAMME OF EVENTS

	MONDAY, JULY 25, 2022					
Time	Duration	Event Presenter/Facilitat				
ARUA, COE-USD PRE-CONFERENCE DOCTORAL WORKSHOP - (VIRTUAL)*						
40.00		Welcome Address	Professor Sunday ADEBISI Director, ARUA, CoE-USD University of Lagos			
10:00am - 10:30am (EAT)	30minutes	Program Outline	Professor Kesh GOVINDER Coordinator of the ARUA, CoE- USD Pre-Conference Doctoral Workshop & Professor of Applied Mathematics, University of KwaZulu-Natal, South Africa			
10:30am - 11:30am (EAT)	60 minutes	Research and Publication Ethics (Conducting ethical research and avoiding plagiarism)	Dr. Nnedinma UMEOKAFOR Chartered Construction Manager & Senior Lecturer in Quantity Surveying, Liverpool John Moores University, UK			
11:30am - 12:00pm (EAT)	30 minutes	BREAK				
12:00pm - 13:00pm (EAT)	60 minutes	Data Gathering and Analysis	Professor Urmilla BOB Professor of Geography, University of KwaZulu-Natal, South Africa			
13:00pm- 13:30pm (EAT)	30 minutes	Mentorship Session: "Growing along the Academic Ladder from Craddle to Career: The Needed Mentoring for Doctoral Students"	Professor Bola OBOH DVC (Academic & Research), University of Lagos, Nigeria			
13:30pm - 14:30pm (EAT)	60 minutes	BREAK				
14:30pm - 15:30pm (EAT)	60 minutes	Literature Review and Developing Conceptual Framework	Professor Abimbola WINDAPO Spoke Lead, ARUA, CoE-USD, South Africa & Professor of Department of Construction Economics & Management, University of Cape Town Professor Ayodeji. O. AIYETAN Durban University of Technology, South Africa			
15:30pm - 16:00pm (EAT)	30 minutes	Qualitative Approaches to Data Analysis	Professor James NJIHIA Dean, Faculty of Business & Management Sciences, University of Nairobi, Kenya			
16:00pm - 16:30pm (EAT)	30 minutes	BREAK				









16:30pm -17:30pm (EAT)

60 minutes

Paper Writing

Dr. Sershen NAIDOO

Executive Director, Institute of Natural Resources, Pietermaritzburg, South Africa

END OF WORKSHOP

Arrival Cocktail (Evening) - Venue University Tower Building (5pm - 7pm)









DAY 1 - TUESDAY, JULY 26, 2022					
Time	Duration	Event	Presenter/Facilitator		
	Co	nference Opening Ceremony - (New Confere	ence Centre)		
	5 mins	Introductory Remarks (Host University)	Professor James NJIHIA Dean, Faculty of Business & Management Sciences, University of Nairobi, Kenya		
	5 mins	Introductory Remarks (HUB Chair)	Professor Sunday ADEBISI, Director ARUA, CoE-USD, University of Lagos		
	5 mins	Welcome Remarks	Prof Margaret HUTCHINSON Associate VC (RIE), UoN, Kenya		
9:00am - 9:30am	5 mins	Welcome Address (Host University)	Professor Stephen Kiama GITAHI, VC, University of Nairobi, Kenya		
(EAT)	5 mins	Welcome Address (Hub University)	Professor Oluwatoyin OGUNDIPE, FAS VC, University of Lagos, Nigeria		
	5 mins	About ARUA Network in Africa	Professor Ernest ARYEETEY, Secretary-General African Research Universities Alliances (ARUA)		
	5 mins	About UKRI Network Relationship with ARUA in Africa (5 Minutes)	Charles Clerck and Charlie Wallace United Kingdom Research & Innovation (UKRI)		
9:30am - 10:00am (EAT)	30 mins	Keynote Address - "Sustainable and Workable Solutions for Youth Unemployment in Africa"	Dr Rose NGUGI Executive Director, Kenya Institute for Public Policy Research and Analysis		
10:00am - 10:15am (EAT)	15 mins	Questions & Co	ontributions		
10:15am - 10:30am (EAT)	15 mins	TEA/COFFE	E BREAK		
,	First Plenar	y Session - Expert Panel Discussion (New	Conference Centre)		
10:30am - 11:15am (EAT)	45 mins	"The Efforts and Policy Drive towards Resolving Youth Unemployment in Africa: The Good, the Bad, and the Ugly"	Professor Sunday ADEBISI Director, ARUA, CoE-USD, University of Lagos, Nigeria		
11:15am - 11:30am (EAT)	15 mins	Questions and Answers	Moderator		
		First Parallel Sessions			
		Track A - Youth Unemployment Crisis	ARUA ROOM		
11:30am -		Track B & Track I - Role of Sustainable Development Goals (SDGs) 2030 & - Intellectual Property	UKRI ROOM		
13:00pm	90 mins	Track C - Agropreneurship Solutions	USD ROOM		
(EAT)		Track D - Innovation and Technopreneurship	ESDC ROOM		
		Track E - Talent Management and Skills Development	AFRICA ROOM		
13:00pm - 14:00pm (EAT)	60 mins	Lunch			









Second Plenary Session (New Conference Centre)					
14:00pm - 15:00pm (EAT)	5:00pm 60 mins Perspectives " (Heal		Health - Prof Azeez Butali; Engineering - Dr Peter Akuon; Agriculture - Prof Jane Ambuko; ICT - Dr. Chika Yinka Banjo; Humanities - Dr. Peter Bankole Government- Mr Roy Kasaka Government-Mr Abdul-Ahmed Mustapha		
15:00pm - 15:30pm (EAT)	30 mins	Questions and Answers from the Audience	Moderator		
		Second Parallel Sessions			
		Track A - Youth Unemployment Crisis	ARUA ROOM		
15:30pm -		Track G - Family Business and Gender Entrepreneurship in Africa	UKRI ROOM		
17:00pm (EAT)	90 mins	Track E - Talent Management and Skills Development	USD ROOM		
(LAT)		Track D - Innovation and Technopreneurship	ESDC ROOM		
		Track F - Entrepreneurship Areas	AFRICA ROOM		
17:00p.m - 18:00pm (EAT)	18:00pm 60 mins Networking among Participants				
Close of Day 1					

DAY 2 - WEDNESDAY, JULY 27, 2022					
Time	Duration	Event Presenter/Facilitat			
8:30am - 9:00am (EAT)	30 mins	Arrival & Registration			
		Third Plenary Session			
9:00am - 9:45am (EAT)	45 mins	"Sustainable Development Goals (SDGs) Agenda Relevant to Solving the Lingering Youth Unemployment Crisis in Africa: The Specifics" Prof Gituro Wainaina University of Nairobi, Kenya			
9:45am - 10:00am	15 mins	Question & Answer Session			
10:00am - 10:30am (EAT)	30 mins	TEA/COFFEE BREAK			
		Third Parallel Session			
		Track A - Youth Unemployment Crisis	ARUA ROOM		
10:30am -		Track H - Informal and Social Entrepreneurship	UKRI ROOM		
12:00pm	90 mins	Track F - Entrepreneurship Areas	USD ROOM		
(EAT)		Track J - Policies and Intervention	ESDC ROOM		
		Track J - Policies and Intervention	AFRICA ROOM		
		Fourth Plenary Session - (New Conference Centre)			









7111		UNIVERSITY OF NAIROBI				
12:00pm - 12:45pm (EAT)	45 mins	"Cross-border and Digital Entrepreneurship for overcoming youth unemployment and Creating Decent Jobs in Africa	Professor Tony Bailetti Carleton University, Canada			
12:45pm - 13:00pm (EAT)	15 mins	Question & Answer Session				
13:00pm - 14:00pm (EAT)	60 mins	Lunch				
		Fourth Parallel Sessions				
		Track A - Youth Unemployment Crisis	ARUA ROOM			
		Track H - Informal and Social Entrepreneurship	UKRI ROOM			
14:00pm - 15:30pm (EAT)	90 mins	Track F - Entrepreneurship Areas	USD ROOM			
()		Track J - Policies and Intervention	ESDC ROOM			
			AFRICA ROOM			
		Fifth Plenary Session - (New Conference Centre)				
15:30pm - 16:15pm (EAT)	45 mins	"Global Evidences of Family Business that Survive beyond First Generation: What Lessons for Africa?"	Prof Jackson Maalu University of Nairobi, Kenya			
16:15pm - 16:30pm (EAT)	15 mins	Question & Answer Session				
16:30pm - 17:00pm (EAT)	30 mins	Networking among Participants				
		Close of Day 2				
		•				

DAY 3 - THURSDAY, JULY 28, 2022						
Time	Duration	Event	Presenter/Facilitator			
8:30am - 9:00am (EAT)	30 mins	Arrival & Registration				
	Sixth Plenary Session -					
9:00am - 9:45pm (EAT)	45 mins	"Panel Discussion - The Compelling Need to Tackle Youth Unemployment Crisis in Africa: Perspectives of Young African Scholars (ARUA, CoE-USD Young African Scholars)"	Lead - Dr. Shittu (Nigeria) Ghana- Dr. Emmanuel Abbey South Africa - Dr. Kenny Alade Kenya - Ethiopia- Nigeria -Dr Bukola Amao-Taiwo			
9:45am - 10:00am (EAT)	15 mins	Question & Answer				
10:00am - 10:30am (EAT)	30 mins	Tea/Coffee Break				









Seventh Plenary Session - (New Conference Centre)						
10:30am - 11:15am (EAT)	45 mins	"Informality - Rethinking Informal Entrepreneurship as Sustainable Solution for Decent Jobs Creation to Combat Youth Unemployment in Africa"	Ms Teju Abisoye Executive Director, LSETF			
11:15am - 11:30am (EAT)	15 mins	Question & Answer				
AFRIC	AN YOUTH	BUSINESS AND INNOVATION COMPET HARCHATON	TITION (AFRICAN-YOBIC)			
11:30am - 12:00pm (EAT)	15 mins	Presentations of Past YoBIC Winners' Protot (South Africa, Nigeria, Kenya and Ghana)	types, Enterprises and Experience			
12:00pm - 12:30pm (EAT)	30 mins	Young African Entrepreneur/CEO Experience Sharing and Mentorship Session:	Deji Macaulay, CEO, Expanzo Oluwatobi Ajayi, Founder, NORD Automobiles Limited Timothy Adeleye, Ecomade Industries Limited Reuben Kimani Zubairu Borodo, GMD, Zaz Holdings Limited			
		Fourth Parallel Sessions				
		Team Ghana (INNOVA 360)				
40-20		Team Kenya (Team Tawi)				
12:30pm - 13:30pm (EAT)	60 mins	Team Nigeria (Team Cycle AI)	(New Conference Centre)			
		Team South Africa (Team Able-Me Solutions)				
13:30pm - 14:00pm (EAT	30 mins	Decisions and Evaluation by the Juries				
14:00pm - 15:00pm (EAT)	15:00pm 60 mins LUNCH					
END OF SESSION						

	DAY 3 - THURSDAY, JULY 28, 2022 (EVENING)					
	Co	onference Dinner and Award Night (7:00pm - 9:00	Opm)			
Time Duration Event Presenter/Faci						
18:30pm - 19:00pm (EAT)	30 mins	"Welcome Cocktail"	Conference Hall			
19:00pm - 19:05pm (EAT)	5 mins	Welcome Address	Professor J. Munyoki			
19:05pm - 19:10pm (EAT)	5 mins	Closing Dinner Address	VC, UoN			
19:10pm - 19:50pm	40 mins	Presentation of Awards & Announcement of the YoBIC Harchaton Winners	VC, UoN VC, UNILAG			









(EAT)		ONEMPORMER & SECUS DEVELOPMENT	ARUA Secretary Gen Dean FBMS, UoN UKRI
19:50pm - 19:55pm (EAT)	5 mins	Farewell Speech	ARUA/UKRI
19:55pm - 20:00pm (EAT)	5 mins	Conference Appreciation and Closing Speech	Professor Sunday ADEBISI (Director, ARUA CoE-USD)
20:00pm - 21:00pm (EAT)	60 mins	Dinner, Networking, and Dancing	Conference Hospitality Team

Closing and Announcement of the 4th ARUA, CoE for Unemployment and Skills Development International Conference and YoBIC 4.0

END OF SESSION

Friday - Saturday (Tourism)









		DAY	Y 1 - TUESDAY, JULY 26, 2022		
and the same of th			First Parallel Sessions		
Time	Parallel Session 1.1	Parallel Session 1.2	Parallel Session 1.3	Parallel Session 1.4	Parallel Session 1.5
Track Themes	Track A Youth Unemployment Crisis (ARUA ROOM)	Track B & Track I Role of Sustainable Development Goals (SDGs) 2030 & Intellectual Property (UKRI ROOM)	Track C Agropreneurship Solutions (USD ROOM)	Track D Innovation and Technopreneurship (ESDC ROOM)	Track E Talent Management and Skill Development (AFRICA ROOM)
11:30am - 13:00pm (EAT)	Chair: Prof. B. Oboh Paper Presentations: USD-A01: C. Amutabi USD-A02: V. Nyahende USD-A03: J. Ogunsola USD-A04: I. Gadzama USD-A05: A. Adegboye USD-A06: M. Melese Rapporteur: Peter Kiilu	Chair: Prof. C. Rambo J/Chair: Dr. Winnie Nyamute Paper Presentations: USD-B01: A. Banwo USD-B02: A. Oluoko-Odingo USD-B03: Z. Nkosi USD-I01: I. Oluwasemilore USD-I02: O. Okunowo Rapporteur: Dr Parita Shah	Chair: Dr Joseph Owino Paper Presentations: USD-C01: R. Azeez USD-C02: A. Amedu USD-C03: M. Mkhonta USD-C04: O. Dakare USD-C05: A. Akitoye USD-C06: G. Ruheni USD-C07: R.W. Wanzala Rapporteur: Mr Sakaja	Chair: Dr. Winnie Njeru Paper Presentations: USD-D01: O. Adeo sun USD-D02: J. Munyoki USD-D03: J.O. Saka USD-D04: T. Balogun USD-D05: P. Okenwa Rapporteur: Nancy Marika	Chair: Dr Mercy Munjuri Paper Presentations: USD-E05: K. Adiat USD-E06: E. Ewegbenro USD-E07: S. Babalola USD-E08: J. Ezenwankwo Rapporteur: Dr. Bukola Amao Taiwo
			Second Parallel Sessions		
Time	Parallel Session 2.1	Parallel Session 2.2	Parallel Session 2.3	Parallel Session 2.4	Parallel Session 2.5
Track Themes	Track A Youth Unemployment Crisis (ARUA ROOM)	Track G Family Business and Gender Entrepreneurship in Africa (UKRI ROOM)	Track E Talent Management and Skills Development (USD ROOM)	Track D Innovation and Technopreneurship (ESDC ROOM)	Track F Entrepreneurship Areas (AFRICA ROOM)
15:30pm - 17:00pm (EAT)	Chair: Dr. Ayodele Shittu Paper Presentations: USD-A07: D. Ekwoaba USD-A08: S. Idama USD-A09: E. Kulimushi Mugabo USD-A10: A. Egunjobi USD-A11: P. Ememe USD-A12: R.C.Keke	Chair: Dr A.S. Mulwa Paper Presentations: USD-G01: B. Nidaw USD-G02: D.M Mengabirhi USD-G03: O. Emmanuel USD-G04: S. David USD-G05: A. Olohunlana USD-G06: O. Yimisa	Chair: Dr F. Muindi Paper Presentations: USD-E01: B. Nidaw USD-E02: I. Olayemi-Olalekan USD-E03: B. Amao-Taiwo USD-E04: S. Nwaneri Rapporteur:Dr Margaret	Chair: Prof Cyrus Iraya Paper Presentations: USD-D06: R. Odunlade USD-D07: Ohiani Adeku USD-D08: E. Olutade USD-D09: S. Faluyi Rapporteur: Mbadi Olila	Chair: Dr Ken Ogolla Paper Presentations: USD-F01: S. Ngalomba USD-F02: A. Omotola USD-F03: O. Oyebola USD-F04: S. Ajoseh USD-F05: F. Mauridi Ofisi Rapporteur: Dr. Kenny Alade









	DAY 2 – WEDNESDAY, JULY 27, 2022						
Time	Third Parallel Sessions Time Parallel Session 3.1 Parallel Session 3.2 Parallel Session 3.3 Parallel Session 3.4 Parallel Session 3.5						
Track Themes	Track A Youth Unemployment Crisis (ARUAROOM)	Track H Informal & Social Entrepreneurship (UKRI ROOM)	Track F Entrepreneurship Areas (USD ROOM)	Track J Policies and Interventions (ESDCROOM)	Track J Policies and Interventions (AFRICA ROOM)		
10:30am - 12:00pm (EAT)	Chair: Dr E. Abbey Paper Presentations: USD-A13: T. Iyaomolere USD-A14: D. Olusegun USD-A15: I. Shobowale USD-A16: S.A. Olasehinde USD-A17: B. Adeniyi USD-A18: M. Kabutey- Ongor Rapporteur:Dr Salome. Richu	Chair: Dr. Peterson Magutu Paper Presentations: USD-H01: P. Shah USD-H02: M. Ahmed USD-H03: T. Aruleba USD-H04: S. Adelekan Rapporteur: Dr Florah Oluoch	Chair: Prof. A. Windapo Paper Presentations: USD-F06: O. Aitokhuehi USD-F07: A. Taiwo USD-F08: O. Duo-Onikosi USD-F09: E. Idolor USD-F10: I.O. Oladeji Rapporteur:Dr Mary Mwenda	Chair: Dr Ben Mkalama Paper Presentations: USD-J01: O. Extradallenum USD-J02: O. Adebiyi USD-J03: A. Odunmbaku USD-J04: A, Aboaba USD-J05: Rapporteur: Dr Reuben Kikwatha	Chair: Prof. Kesh Govinder Paper Presentations: USD-J11: N. Ngunjiri USD-J12: O. Akanle USD-J13: J. Kamau USD-J14: G. Zihindula USD-J15: L. Tsabedze Rapporteur: Dr. Adeku S. Ohiani		
			ourth Parallel Sessions		44		
Time	Parallel Session 4.1	Parallel Session 4.2	Parallel Session 4.3	Parallel Session 4.4			
Track Themes	Track A Youth Unemployment Crisis (ARUAROOM)	Track H Informal & Social Entrepreneurship (UKRI ROOM)	Track F Entrepreneurship Areas (USD ROOM)	Track J Policies and Interventions (ESDCROOM)			
14:00pm - 15:50pm (EAT)	Chair: Prof Jackson Maalu Paper Presentations: USD-A19: T.O. Olaposi USD-A20: S. Omolawal USD-A21: N. Ishola USD-A22: D.M. Oke USD-A23: O. Olatise USD-A24: M.B. Ogunniyi Rapporteur: Ms Jennifer Ezenwankwo	Chair: Dr. Dan Elly Paper Presentations: USD-H05: J. Okebiorun USD-H06: N. Marwa USD-H07: J. Nchege USD-H08: T. Sanni Rapporteur: Dr. Joseph Owino	Chair: Dr Nixon Omoro Paper Presentations: USD-F11: M. Oladejo USD-F12: M. Salawu USD-F13: O.V. Falobi USD-F14: O. Yinusa USD-F15: A. Oroja USD-F16: S. Ngalomba Rapporteur: Dr Zipporah Onsomu	Chair:Prof Gituro Wainaina Paper Presentations: USD-J06: C. Ekpo USD-J07: B. Adebisi USD-J08: B. Ilori USD-J09: O. Odu-Onikosi USD-J10: Stephine Waniko Rapporteur: Dr. A.S. Mulwa			