







2^{nd} ARUA CENTRE OF EXCELLENCE FOR UNEMPLOYMENT AND SKILLS DEVELOPMENT INTERNATIONAL CONFERENCE, CAPE-TOWN, SOUTH AFRICA, AUGUST 24^{TH} - 27^{TH} , 2021

THEME

THE DRIVEFOR INNOVATIVE SOLUTIONS TO YOUTH UNEMPLOYMENT IN AFRICA: POLICY AND PRACTICE IMPERATIVES,

PROGRAMME OF EVENTS

Pre-Conference Activities - Tuesday, August 24, 2021						
Doctoral Workshop (ARUA, CoE-USD-DW 1.0) - Virtual						
Time	Duration	Event	Presenter/Facilitator			
10:00am - 10:10am (SA Time)	10mins	Welcome Address	Associate Professor Sunday Adebisi, Director ARUA, CoE-USD, University of Lagos, Nigeria			
10:10am -10:15am (SA Time)	5mins	Program Outline	Professor K.S. Govinder Co-focal Node Leader, ARUA, CoE-USD, University of KwaZulu-Natal, South Africa			
10:15am - 11:30am (SA Time)	1hr 15mins	Research and Publication Ethics (Conducting Ethical Research and Avoiding Plagiarism)	Dr. Nnedinma Umeokafor Liverpool John Moore University, United Kingdom			
11:30am - 12:00pm (SA Time)	30mins	Break				
12:00pm - 1:30pm	1hr 30mins	Literature Review and Developing Conceptual Frameworks	Professor Abimbola Windapo University of Cape-Town, South Africa & Dr. A.O, Aiyetan Durban University of Technology, South Africa			
1:30pm - 2:30pm (SA Time)	1hr	Break				
2:30pm - 4:00pm (SA Time)	1hr 30mins	Paper Writing	Dr. Sershen Naidoo Institute of Natural Resources, Pietermaritzburg, South Africa			
4:00pm - 4:30pm (SA Time)	30mins Break					
4:30pm - 5:30pm (SA Time)	1hr	Data Gathering and Analysis Data Gathering and Analysis Data Gathering and Analysis University of KwaZu South Africa				

Closing Remarks & End of Workshop

















Conference Day 1 - Wednesday, August 25, 2021							
Time	Duration	Event	Presenter/Facilitator				
Conference Opening Ceremony - (New Conference Centre) - Blended							
		Introductory Remarks	Associate Professor Sunday Adebisi, Director ARUA, CoE-USD, University of Lagos				
10:00am -10:59am (SA Time)	59mins	Welcome Address	Professor Mamokgethi Phakeng VC, University of Cape-Town				
		About ARUA Network in Africa	Professor Ernest Aryeetey, Secretary-General African Research Universities Alliances (ARUA)				
11:00am - 11:45am (SA Time)	45mins	"The Drive for Innovative Solutions to Youth Unemployment in Africa: Policy and Practice Imperatives"	Professor Dimy Doresca, CGBP Director, Institute for International Business, University of IOWA (USA)				
11:46am - 11:59am (SA Time) 13 mins Tea/Coffee Break			Break				
First Parallel Sessions							
	2 hr	Track A - Youth Unemployment Crisis	USD ROOM				
		Track B - Role of Sustainable Development Goals (SDGs) 2030	UKRI ROOM				
12:00pm - 2:00pm (SA Time)		Track D - Innovation and Technopreneurship	ARUA ROOM				
		Track I - Intellectual Property	AFRICA				
2:01pm - 2:30pm (SA Time)	30mins	Lunch					
	First	Plenary Session - (New Conference Cer	atre)				
2:30pm - 3:00pm (SA Time)	30mins	"The Aggressive Innovative Technological Drive Capable of Redefining Youth Employment in Africa: Whose Responsibility?"	Professor Azeez Butali, University of IOWA, USA				
		Second Parallel Sessions					
3:01pm - 4:30pm	1hr 20mina	Track C - Agropreneurship	USD ROOM				
(SA Time)	1hr 30mins	Track G - Family Business and Gender Entrepreneurship in Africa	UKRI ROOM				

















		Track H - Informal and Social Entrepreneurship	UKRI ROOM			
		Track D - Innovation and Technopreneurship	ARUA ROOM			
4:30p.m - 5:00pm (SA Time)	30mins	Networking among	Participants			
	Close of Day 1					

Conference Day 2 - Thursday, August 26, 2021							
	Second Plenary Session -						
10:00am - 10:30pm (SA Time) 30mins		"Innovative Financial Imperatives to Curb Youth Unemployment in Africa: Examining All Stakeholders' Responsibilities"	Dr Akintoye Akindele, Chairman, Platform Capital				
10:31am - 10:59am (SA Time)	28mins	Tea/Coffee Break					
		Third Parallel Session					
11:00am -		Track E - Talent Management and Skills Development	USD ROOM				
12:30pm	1 hr 30mins	Track F - Entrepreneurship Areas	UKRI ROOM				
(SA Time)		Track J - Policies and Intervention	ARUA ROOM				
1:30pm - 2:00pm (SA Time)	30mins	Lunch					
		Third Plenary Session - (New Conference Cen	ntre)				
2:00pm - 2:30pm (SA Time)	30mins	"Discovering and Harnessing the Asset Potentials of the African Youth Population for Entrepreneurship, Innovation and Economic Development"	Professor Tony Bailetti, Carleton University, Canada				
		Fourth Parallel Sessions					
2:31pm -		Track E - Talent Management and Skills Development	USD ROOM				
4:00pm	1hr 30mins	Track F - Entrepreneurship Areas	UKRI ROOM				
(SA Time)		Track J - Policies and Intervention	ARUA ROOM				
4:01pm - 4:30pm (SA Time)	30mins	Networking among Pa	rticipants				
Fourth Plenary Session - (New Conference Centre)							

















4:31pm - 5:00pm (SA Time)	30 mins	"Leveraging Family Business System to Grow Decent Jobs' Creation in Africa: The Options and Desirable Policy Imperatives"	Prof Jackson Maalu, Dean, School of Business, University of Nairobi, Kenya			
Close of Day 2						

Day 3 - Friday, August 27, 2021 (Morning)							
1	African Youth Business and Innovation Competition (African-YoBIC) Harchaton						
		Team Ghana	Virtual Presentations by the Teams (Juries)				
		Team Kenya	(i) Professor Tony Bailleti, Carleton University, Canada (ii) Professor Dimy Doresca University of IOWA, USA				
10:00am - 12:00pm (SA Time)	2 hrs	Team Nigeria	(iii) Professor Azeez Butali African Craniofacial Anomalies Network, USA				
		Team South Africa	(iv) Dr. Olajide Ademola Ajayi SAP Global Coordinator Africa Code, Dublin, Ireland (v) Professor Urmilla Bob University of KwaZulu-Natal, South Africa				
12:00pm - 1:00pm (SA Time)	1 hr	Decisions and Evaluation by the Juries	USD ROOM				
1:00pm - 2:00pm (SA Time)	1 hr	Break					

Day 3 - Friday, August 27, 2021 (Evening)						
	Lunch and Conference Awards (2:00pm SA Time)					
1:30pm - 2:00pm (SA Time)	30 mins	Arrival of Conference Delegates				
2:00pm - 2:05pm (SA Time)	5 mins	Chief Host Address				
	Presentation of Awards					
2:05pm - 2:50 pm	45 mins	Best Paper Award in Track - A (Youth Unemployment Crisis)				
2:50 pm		Best Paper Award in Track - B (Role of Sustainable Development Goals				

















(CA Time)		(SDC ₂) 2020)				
(SA Time)		(SDGs) 2030)				
		Best Paper Award in Track - C (Agropreneurship)				
		Best Paper Award in Track - D & G Combined (Innovation and Technopreneurship/Family Business and Gender Entrepreneurship in Africa)				
		Two (2) Best Paper Award in Track - E (Talent Management and Skills Development)				
		Best Paper Award in Track - F (Entrepreneurship Areas)				
		Best Paper Award in Track - H & I Combined (Informal and Social Entrepreneurship/Intellectual Property)				
		Two (2) Best Paper Award in Track - J (Policies and Intervention)				
		Announcement of the YoBIC Harchaton Winners				
2:50pm -		3 rd Position Award				
2:55pm	om 5 mins	2 nd Position Award				
(SA Time)		1st Position Award				
2:55pm - 3:00pm 5 mins Farewell Speech by the A		Farewell Speech by the ARUA-UKRI Grant				
3:05pm - 3:10pm (SA Time)	5 mins	Conference Appreciation and Closing Speech				
3:10pm - 4:00pm (SA Time)	50 mins	Lunch, Networking, and Dancing				

Closing and Announcement of 3rd ARUA, CoE for Unemployment and Skills Development International Conference and YoBIC 3.0 in Kenya 2022 (University of Nairobi, Nairobi)

The Conference Local Organising Committee will ensure that COVID-19 Protocols are followed all through the Conference for physical Attendees

















2ND ARUA, CoE-USD INTERNATIONAL CONFERENCE, CAPE-TOWN, SOUTH AFRICA ZOOM LINK DETAILS

N. ICLIE
=Yzl6blJ6
=aFlndUh 19
=WU1kd2l 09
=bzgzM0J
d=MDJSV 9

















5	"The Aggressive Innovative Technological Drive Capable of Redefining Youth Employment in Africa: Whose Responsibility?"	25-8-2021 Day 1	First Plenary Session	2:30pm - 3:00pm (SATime)	https://us02web.zoom.us/j/8578541323?pwd=Yzl6blJ6 V2hES2g1S0t6NVkvNUhWUT09
6	Track C - Agropreneurship (USD Room) Track G & H - Family Business; Gender Entrepreneurship; Informal and Social Entrepreneurship (UKRI Room) Track D - Innovation and Technopreneurship (ARUA Room)	25-8-2021 Day 1	Second Parallel Session	3:00pm - 4:30pm (SATime)	https://us02web.zoom.us/j/4868035248?pwd=aFlndUh
7	"Innovative Financial Imperatives to Curb Youth Unemployment in Africa: Examining All Stakeholders' Responsibilities"	26-8-2021 Day 2	Second Plenary Session	10:00am - 10:30am (SATime)	https://us02web.zoom.us/j/8578541323?pwd=Yzl6blJ6 <u>V2hES2g1S0t6NVkvNUhWUT09</u>
8	TRACK E - Talent Management and Skills Development (USD Room) TRACK F- Entrepreneurship Areas (UKRI Room) TRACK J - Critical Analysis of Government Policies (ARUA Room)	26-8-2021 Day 2	Third Parallel Session	11:00pm - 12:30pm (SATime)	https://us02web.zoom.us/j/4868035248?pwd=aFlndUh
9	"Discovering and Harnessing the Asset Potentials of the African Youth Population for Entrepreneurship, Innovation and Economic Development"	26-8-2021 Day 2	Third Plenary Session	2:00pm - 2:30pm (SATime)	https://us02web.zoom.us/j/8578541323?pwd=Yzl6blJ6 V2hES2g1S0t6NVkvNUhWUT09
10	TRACK E - Talent Management and Skills Development (USD Room) TRACK F- Entrepreneurship Areas (UKRI Room) TRACK J - Critical Analysis of Government Policies (ARUA Room)	26-8-2021 Day 2	Fourth Parallel Session	2:30pm - 4:00pm (SATime)	https://us02web.zoom.us/j/4868035248?pwd=aFlndUh YWk9meGV0ZFRaeFRpNE5UUT09 https://us02web.zoom.us/j/5477806927?pwd=WU1kd2l zWXd4RWEyZHRMbkE3UkUwdz09 https://us02web.zoom.us/j/4761226874?pwd=bzgzM0J KREFHcHJyd0ppVWtqcE5tUT09
11	"Leveraging Family Business System to Grow Decent Jobs' Creation in Africa: The Options and Desirable Policy Imperatives"	26-8-2021 Day 2	Fourth Plenary Session	4:30pm - 5:00pm (SATime)	https://us02web.zoom.us/j/8578541323?pwd=Yzl6blJ6 V2hES2g1S0t6NVkvNUhWUT09

















12	African Youth Business and Innovation Competition (Africa- YoBIC)	27-8-2021 Day 3	Presentations	10:00am - 12:00pm (SATime)	https://us02web.zoom.us/j/8578541323?pwd=Yzl6blJ6 <u>V2hES2g1S0t6NVkvNUhWUT09</u>
13	Decisions and Evaluation by the Juries	27-8-2021 Day 3	Deliberation	12:00pm - 1:00pm (SATime)	https://us02web.zoom.us/j/89052590501?pwd=OUZ1b Xh6OXJnVXMrV3ZkYVZkWGNGZz09
14	Conference Awards	27-8-2021 Day 3	Awards	2:00pm - 4:00pm (SATime)	https://us02web.zoom.us/j/8578541323?pwd=Yzl6blJ6 <u>V2hES2g1S0t6NVkvNUhWUT09</u>







